Wybierasz się na zakupy? Odwiedź sprawdzony sklep mięsny i warzywniak. Dziś na obiad będzie krucha, a zarazem soczysta karkówka, pieczona w piekarniku z dodatkiem warzyw. Sekretem jej niezrównanego, unikalnego smaku, w którym słodycz miesza się z goryczą jest marynata miodowo-musztardowa. Łatwy przepis wymaga użycia dużej miski, w której wykonasz marynatę, a następnie przechowasz zamarynowane mięso w lodówce oraz naczynia typu brytwanka. Jeśli nie posiadasz, użyj wysokiego naczynia żaroodpornego.
Karkówka w miodzie i musztardzie - niezwykłe połączenie słodyczy z goryczą
Karkówka w miodzie i musztardzie z piekarnika to doskonały sposób na przywołanie wspomnień z sezonu grillowego. Jeśli pogoda nie dopisuje, aromatyczne mięso w marynacie słodko-gorzkiej, pachnące ziołami przygotujesz w piekarniku. Delektuj się niezwykłą konsystencją potrawy dzięki zastosowaniu wysokiej jakości składników marynaty i koniecznie pamiętaj, aby dodać pastę bulionową WINIARY. Sekretem udanej karkówki z piekarnika jest odpowiedni czas marynowania. Mięso w marynacie powinno leżakować przez co najmniej dwie godziny przed pieczeniem.
Soczysta karkówka w marynacie miodowo-musztardowej - jak ją przygotować?
Aby wykonać marynatę miodowo-musztardową koniecznie przygotuj łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy stołowej, łyżeczkę musztardy francuskiej oraz przyprawy, które połączysz z płynnymi składnikami. Koniecznie dodaj łyżeczkę tymianku, papryki słodkiej i czosnku w proszku oraz soli i pieprzu czarnego do smaku. Do mieszanki dodaj dwie łyżki bulionu drobiowego WINIARY. Całość wymieszaj dokładnie. Powstałą masą natrzyj umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso. Karkówkę przechowuj w marynacie co najmniej przez dwie godziny przed pieczeniem. Karkówka w miodzie z piekarnika piecze się w temperaturze 180 ºC przez czas 1,5 h. Mięso należy regularnie podlewać sosem, tworzącym się podczas pieczenia. Karkówkę piecz w brytfance lub wysokim naczyniu żaroodpornym. Aby uzyskać efekt mięsa delikatnego w środku i odrobinę kruchego na brzegach, kilka minut przed zakończeniem pieczenia warto zdjąć pokrywę naczynia.
Karkówka w sosie musztardowo miodowym podana z warzywami
Karkówka w miodzie i musztardzie może być podawana z warzywami, pieczonymi wraz z mięsem. Po 45 minutach pieczenia dodaj do brytfanki pokrojone na niewielkie kawałki dwie marchewki oraz dwa ziemniaki. Po upieczeniu mięso podawaj z warzywami, podlej sosem, który powstał w brytfance i posyp świeżą natką pietruszki. Danie jest czasochłonne, ale proste w przygotowaniu.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Bożena